Skocz do: nawigacja, szukaj

Akapowy ptak

Ancap-bird.jpg

Akapowy ptak (ancapus aviae) - ptak z rodziny płotowatych, powszechnie występujący w normalnym kraju, a niektórzy twierdzą także, że można spotkać go w Somalii. Żywi się głównie rurkowcami, które wydobywa z dna oceanu za pomocą swoich ostrych jak brzytwa szponów.

Środowisko występowania

Akapowy ptak najlepiej czuje się w środowisku wolnościowym, udomowione osobniki upodobały sobie zwłaszcza piwnice, żyjąc w symbiozie z kucami. Nie znoszą państwowego ucisku, dlatego praktycznie nie spotyka się ich w Eurokołchozie.

Rozmnażanie

Akapowy ptak się nie rozmnaża, bo III aksjo. Kiedy dożywa swoich lat, zdycha pod płotem na jakiejś atomowej pustyni.